Editing Lebih Mudah Dengan PhotoScape

Selama ini saya tidak pernah tahu pun ada perisian percuma yang bernama PhotoScape ni. Punya lah “katak di bawah tanah” saya ni. Apa yang saya tahu jika nak edit gambar dengan mudah saya perlu guna Photoshop. Tu pun tak mudah mana sebab kalau sesiapa yang mula-mula berkenalan dengan Photoshop ni mmg terkebil-kebil lah tengok segala macam menu yang ada (saya pun beli buku untuk belajar).

Semalam semasa singgah di blog Rjuna dan baru saya tau perisian PhothoScape ni dapat memudahkan kerja editing gambar saya. Sampai sekarang saya masih tidak tahu macam mana nak hasilkan kesan fhoto lama menggunakan Photoshop tetapi semalam saya dapat buat dengan PhotoScape. Tidak perlu pening kepala, cuma gunakan filter antique photo dan semua selesai. Nak buat animated banner/ button pon tidak sesusah yang saya fikirkan. Dalam masa tak sampai 10 minit satu button untuk blog sudah berjaya saya hasilkan (sila lihat di sidebar kanan).

Jika anda ingin mencuba PhotoScape ini bolehlah ke laman rasminya di www.photoscape.org dan muat turun perisian ini dengan percuma. Anda pasti suka dengan kepelbagaian perisian percuma ini.

Ps: Gambar untuk entri ini juga diedit menggunakan PhotoScape ^^ .

This entry was posted in perisian percuma, photoscape. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s